“I am your author, you are my creation” - ArtRotterdam


OBJECT | HAKA

Elk bezoek doet Rotterdam in mijn top-tien en nog-dichtbij-ook stijgen. Deze stad is niet bang voor verandering, om gebouwen in te richten zonder het karakter te breken en daar dan nog eens ontwerpers in los te laten. Tussen de Spaanse Polders en Nieuw West worden oude, industriële gebouwen ingepikt door mensen op weg naar een nieuwe wereld. Vet snoep voor de geïnteresseerde mens én voor architektuurgeeks.

OBJECT in HAKA en ART in Van Nelle
Een weekend lang hangt hier in adembenemende locaties kunst naast design en mode; mooi om naar te kijken én om - met een beetje portemonnee - uw decor op te waarderen. Of niet, maar dat is smaak en geen voer voor discussie. Je kickt hier op de originaliteit van de makers en het maakbare met een ziel. Soms een zieke ziel, waarom ook niet? Het is het eigen idee erkennen en vertrouwen. En het vorm geven.  En dan erkenning en een plek krijgen in de gestripte HAKA-fabriek. Wat een gebouw.

Galerijen uit de vier windstreken vullen het gelijkvloers van het Van Nellegebouw. Hier werd vroeger tabak, sigaretten, koffie en thee ingepakt. Nu herbergt het een hoop bedrijven en een event- en congrescentrum zonder afbreuk te doen aan de grandeur van de façade. My kind of building. De fabriek werd ontworpen door Leendert van der Vlugt en is Unesco werelderfgoed. Dit weekend volgestouwd met geselecteerde kunst, gemaakt voor het behoud van de verleiding en de versiering in deze spannende tijden. Ik kan het niet beter zeggen.

Studio Roosegaarde
Ik word het meest gebeten door Studio Roosegaarde. Ik verklaar me nader. Ter plekke val ik voor het gebouw - een vierkante, oude glasfabriek met meer ramen dan muren - en de man Daan achter de projecten die deze studio realiseert. Roosegaarde zit tussen kunst en design en dat is een match die inspireert. Een kompaan van Daan vertelt ons hoe de studio projecten aanpakt en dat alleen al is een plezier om naar te luisteren. Elke opdracht wordt met innovatieve technieken in schoonheid vertaald. Om de wereld beter te maken.

Zo worden 's avonds de contouren van de monumentale sluizen aan de afsluitdijk - GATES OF LIGHT - opgelicht door de koplampen van voorbijrijdende auto's. Het licht reflecteert via kleine prisma's en dit zorgt voor voldoende verlichting van de dijk én de historische architectuur. Zonder energieverbruik noch lichtvervuiling.

WATERLIGHT is schoonheid die doet bezinnen. De installatie toont hoe hoog het water zou reiken mochten we geen actie ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Roosegaarde werkt met LED en lenzen, wind en regen om een virtuele zee boven de hoofden te laten golven. Het illustreert onze kwetsbaarheid en de kracht van water.

Een SMOG FREE TOWER zuigt fijnstof uit de lucht en blaast na ionisatie propere lucht uit. Het vuil wordt samengeperst en vormgegeven in een ring. Een smog free fiets is de nieuwste release in dit project. Tijdens het rondfietsen gebeurt hetzelfde; vervuilde lucht wordt gezuiverd en proper teruggegeven aan de fietser.

Als je opdrachten uitwerkt met een twinkel en ons, mensen aan de oren trekt, dan zwijgen en kijken wij. En willen we iets doen met die inspiratie. De wereld en onze besognes ook eens door een andere bril bekijken.

Benieuwd wat Antwerp Art Weekend - 14 tot 17 mei voor ons in petto heeft.

Copyright Stéphanie Lacocque




Reacties